Gândacii de bucătărie: Invadatorii Nevăzuți
Gândacii de bucătărie sunt experți în mișcare rapidă și se hrănesc cu orice, inclusiv cu resturi alimentare și chiar cu alți gândaci în condiții extreme.
Unde îi găsim?
Gândacii de bucătărie se găsesc în spații umede, întunecate, în bucătării, subsoluri sau ghene de gunoi, circulând nestingheriți în căutarea surselor de hrană.
Adaptabilitatea gândacului de bucătărie:
O altă caracteristică a gândacilor de bucatarie este rezistența ridicată și abilitatea de adaptare și supraviețuire.
Aceștia preferă în special adăposturile care le vor oferi surse de căldură și de hrană, mediul respectiv favorizând înmulțirea speciei.
În Europa, doar 20 de specii de gândaci sunt cunoscute, majoritatea trăind în pădurile naturale. Dintre acestea, doar patru specii principale sunt recunoscute pentru disconfortul pe care îl generează și pentru potențialul lor de a răspândi boli:
Gândacul de bucătărie gălbui-roșcat – Blatella germanica
Gândacul Galben de Bucătărie(Blattella germanica) este o specie de gândac de bucătărie mic. Măsoară în general 13 până la 16 mm lungime, are o culoare maro spre roșcat până la negru, prezintă două dungi paralele întunecate de la cap până la vârful aripilor.
Deși aceste insecte prezintă aripi, acestea nu sunt folosite pentru zbor, fiind incapabile de a susține insecta în aer, dar lipsa acestei adaptări este compensată de agilitatea gândacului.
- Descriere: Dimensiune: 9-18 mm
- Culoare: Cafenie-gălbuie, cu două dungi brune paralele
- Caracteristici: Antene lungi, picioare cu spini subțiri, aripi posterioare transparente care oferă protecție
- Inmulțire: 15-40 ouă într-o ootecă de 6-8 mm lungime și 2-2,3 mm lățime
- Incubație: 20-35 zile
- Durata de viață: 150-200 zile
- Activitate: Începe primăvara, larvele apar în Iulie și August
Dacă ați întalnit acest tip de gândaci de bucătarie și nu reușiți sa scăpați de ei, vedeți Serviciul de Dezinsecție de la Vectra.
Gândacul de canalizare negru – Blatta orientalis
Gândacul Negru de Bucătărie (Blatta orientalis) cunoscut ca și gândacul de canalizare, de culoarea cafenie – roșcată și antene mai lungi decât lungimea corpului, masculul are corp de 19 – 25 mm, de culoare brună – castanie cu aripi care ajung până la ultima treime a abdomenului.
Femela are corpul oval, mai mare decât masculii, de 18 – 30 mm, de culoare brună – negricioasă. Capacul este rotunjit și hipognat, aripile nu depășesc metanotul și au rudimente, antenele sunt setiforme.
Descriere: Mascul: 19-25 mm, brun-castaniu, aripi scurte
Femelă: 18-30 mm, brun-negricios, aripi rudimentare
Inmulțire: Depuse în ooteci de 12-18 ouă
Incubație: 26-30 zile în condiții favorabile, 50-70 zile în condiții mai puțin favorabile
Larve: Apar în iulie-august, se hrănesc până în octombrie și apoi intră în diapauză
Durata de viață: 1-2 ani, în funcție de condițiile climatice
Specii de gândaci mai puțin frecvente sunt:
Gândacul de bucătărie american – Periplaneta americana
Gândacul de bucătărie cu benzi transversal – Supella longipalpa
Gândacii de Bucătărie: Pericole și Metode de Combatere
Gândacii de bucătărie, aparținând ordinului Blattaria, sunt o problemă comună în România, unde cele mai frecvente specii sunt gândacul galben de bucătărie (Blattella germanica) și gândacul negru de bucătărie/canalizare (Blatta orientalis).
Pericole și daune
Gândacii de bucătărie sunt nocturni și se ascund în locuri greu accesibile, infestează zonele cu surse abundente de hrană: locuințe, depozite, patiserii, restaurante. Ei consumă o varietate de produse alimentare și obiecte, inclusiv hârtie și articole de piele, producând daune semnificative și fiind purtători de boli infecțioase.
Datorită ratei rapide de reproducere și capacității lor de a se ascunde în locuri greu accesibile, gândacii galbeni sunt deosebit de periculoși răspândind boli infecțioase.
Cum să preveniți apariția gândacilor în bucătărie:
Prevenția este cea mai bună modalitate de a reduce șansele de apariție a unei infestații în bucătărie sau în casă. Pentru aceasta este esențial să mențineți un nivel ridicat de igienă și ordine:
- Curățați și igienizați în mod regulat toate suprafețele.
- Păstrați ordine în lucrurile personale.
- Curățați cât mai bine aparatura electrocasnică și mobilierul de bucătărie
- Curățați toate gurile de ventilație.
- Aruncați deșeurile alimentare și goliți coșul de gunoi în mod regulat.
- Păstrați alimentele în recipiente de plastic, protejate de dăunători.
- Înlocuiți plăcile de gresie/ faianță crăpate și etanșați golurile.
- Reparați țevile cu scurgeri ca să limitați sursele generatoare de umiditate
- Folosiți plase de protecție la ferestre și uși.
- Țineți ușile și ferestrele închise atunci când nu sunt utilizate.
- Aruncați alimentele putrezite sau stricate.
- Aerisiți constant.
Combaterea gândacilor de bucătărie
Pentru a scăpa eficient de gândacii de bucătărie, sunt necesare tratamente repetate de dezinsecție, la intervale de 8-10 zile, folosind diverse metode de combatere.
Solicitați ajutorul specialiștilor pentru a elimina aceste infestări neplăcute și a vă proteja locuința și sănătatea!
Vectra oferă soluții eficiente și profesionale pentru a vă ajuta să scăpați de pericolul gândacilor de bucătărie. Nu lăsați acești invadatori să vă compromită sănătatea și confortul locuinței!